ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τοποθεσία
Καιρός
ASSEMBLY HOTEL
17ο χλμ ΕΟ Θες/νίκης-Εδέσσης
57003 ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
info@assemblyhotel.gr
MH.T.E 09.33.K.01.2A.04222.0.0

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΜΠΤΗ

ΒΟΛΒΗ – ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Η περιοχή των λιμνών προσδιορίζεται από την πόλη του Λαγκαδά στο δυτικό άκρο και από τα στενά της Ρεντίνας, γνωστά και ως Μακεδονικά Τέμπη, στο ανατολικό άκρο. Στο μέσο αυτής της περιοχής βρίσκονται οι δύο λίμνες και γύρω τους οι ορεινοί όγκοι της Βόλβης, του Βερτίσκου, των Κερδυλλίων, του Χορτιάτη, του Χολομώντα και του Στρατωνικού. Ανάμεσα στις δύο λίμνες υπάρχει ένα στενό κομμάτι γης το οποίο συνεχώς μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου και συνδέονται μεταξύ τους με μια τάφρο, ενώ η Βόλβη συνδπέεται με το Στρυμονικό κόλπο μέσω του Ρήχιου ποταμού. Η εύφορη περιοχή των λιμνών, υπήρξε κίνητρο και παράγοντας ανάπτυξης οργανωμένης κοινωνικής ζωής από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους.  Γύρω από τις λίμνες έχουν ανακαλυφθεί μια σειρά οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής, της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Στα ιστορικά χρόνια, η ανάπτυξη των οδών διακίνησης ανθρώπων και αγαθών, οι οποίες περνούσαν από την περιοχή ενώνοντας μέσω των στενών της Ρεντίνας τη Θεσσαλονίκη με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οδήγησαν στην ανάπτυξη σημαντικών οικισμών, όπως η Απολλωνία. Η Ρωμαϊκή Εγνατία οδός ακολουθούσε περίπου τη χάραξη της σημερινής εθνικής οδού και μία από τις στάσεις της σώζεται ακόμα στη Ν. Απολλωνία. Η Απολλωνία ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο της αρχαιότητας και υποχρεωτικός σταθμός για τους ταξιδιώτες και τα καραβάνια.. Πλούσια είναι η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ο υγρότοπος των λιμνών αποτελείται κυρίως από πλευστόφυτα (πλέουν στην επιφάνεια του νερού), βενθόφυτα (ριζωμένα στον πυθμένα), καλάμια και βούρλα. Περιμετρικά των λιμνών αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, λεύκες, σκλήθρα, λεύκες και αναρριχώμενα φυτά. Οι λίμνες και ιδιαίτερα η Βόλβη, αποτελούσαν κάποτε πλούσιους ιχθυότοπους. Σήμερα, τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την Κορώνεια, ενώ η Βόλβη καταφέρνει να διατηρεί ικανοποιητικούς, αν και συνεχώς μειούμενους πληθυσμούς. Ο υγροβιότοπος των λιμνών προστατεύεται από μια σειρά διεθνείς συνθήκες και ρυθμιστικές πράξεις που προσδιορίζουν το καθεστώς ανάπτυξης και διαχείρισης της περιοχής.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Τα λουτρά Λαγκαδά βρίσκονται 19 χλμ βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη πόλη του Λαγκαδά, πολύ κοντά στην ομώνυμη λίμνη και λειτουργούν ως οργανωμένη ιαματική πηγή από τα αρχαία χρόνια. Είναι κατάλληλα για ρευματισμούς και γυναικολογικές παθήσεις. Σήμερα η λουτρόπολη του Λαγκαδά που αναπτύσσεται στον χώρο των παλαιών βυζαντινών εγκαταστάσεων διαθέτει ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, αμμόλουτρα, φυσιοθεραπευτήριο, ιατρείο.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Γνωστές από την αρχαιότητα στις όχθες της Βόλβης βρίσκονται οι πηγές της Νέας Απολλωνίας το νερό των οποίων λόγω της υψηλής του θερμοκρασίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε ελεύθερο υδρόθειο έχει πολλές δυνατότητες θεραπευτικών εφαρμογών, (κυρίως ρευματικών και αρθριτικών παθήσεων, δερματικών παθήσεων, κλπ.) καθώς και εφαρμογής θεραπείας με πόσιμο ιαματικό νερό για την αντιμετώπιση παθήσεων στομάχου, εντέρων και ήπατος.

ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ

31χλμ από Θεσσαλονίκη στο νομό Κιλκίς βρίσκεται η Πικρολίμνη με οργανωμένο πηλοθεραπευτήριο κατάλληλο για ρευματικές παθήσεις.

Δείτε τις Εγκαταστάσεις μας
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ